Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Nederland tekent verdrag met VS over uitwisselen dna-gegevens

Nederland en de VS willen onderling dna-gegevens en vingerafdrukken uitwisselen. Dat hebben het Nederlandse Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Amerikaanse Department of Homeland Security in een verdrag bepaald.

Het verdrag bepaalt dat Nederland en de Verenigde Staten via een nationaal contactpunt toegang krijgen tot elkaars databases met linkgegevens over vingerafdrukken en dna-profielen. Het gaat om gegevens over dna-profielen en vingerafdrukken die van verdachten zijn afgenomen of die bij een misdrijf zijn aangetroffen. Volgens het ministerie worden de gegevens tijdens deze procedure 'uitsluitend gekoppeld aan een registratienummer en zijn ze niet te herleiden tot de identiteit van de betrokken persoon'.

Read more...
 

Niets te verbergen?

Hoor jij van je collega’s, je mede-studenten of vrienden ook wel eens “Ik heb toch niets te verbergen”? Bits of Freedom geeft je 5 goede redenen waarom we onze privé-gegevens moeten blijven beschermen.

“Ik heb toch niets te verbergen?”

 

Last Updated on Wednesday, 17 November 2010 06:38 Read more...
 

CBP: overheid behandelt burgers als potentiële criminelen

De overheid behandelt alle Nederlanders als potentiële criminelen door hun vingerafdrukken in een centrale database op te willen slaan. Dat zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens.

Kohnstamm deed zijn uitspraken in het VARA-programma De Ombudsman. De voorman van het CBP verzet zich tegen het plan van de overheid om een centrale database met vingerafdrukken op te zetten. Een dergelijke database zou gevaren kunnen opleveren, ook voor mensen die 'niets te verbergen hebben', stelt Kohnstamm.

Read more...
 

Nederland Europees koploper opvragingen telecomgegevens

Nergens in Europa vragen opsporingsdiensten de bel-, sms- en e-mailgegevens van burgers vaker op dan in Nederland.

De Nederlandse Officieren van Justitie bevroegen 78.000 keer de verkeers- en locatiegegevens van gebruikers. Uit deze gegevens is af te leiden wie in de afgelopen 12 maanden met wie, wanneer en hoe lang gecommuniceerd heeft en waar de gebruiker zich op dat moment bevond. Met het aantal opvragingen van klantgegevens in 2009, die zijn opgeslagen in de landelijke telecomdatabank Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT), komt het Nederlandse aantal uit op ruim 3 miljoen. Daarmee steekt Nederland met kop en schouders uit boven de rest in Europa. Per hoofd van de bevolking driemaal zoveel als in Duitsland, zevenmaal vaker dan in Polen. Bij de overige Europese landen ligt het aantal opvragingen veel lager.

Read more...
 

Overheid schrapt plannen voor 'zoekmachine' bankgegevens

De overheid heeft de plannen voor een centrale databank waarin bankgegevens zouden worden opgeslagen geschrapt. Ook het onderzoek naar de haalbaarheid van zo'n databank voor het zoeken in de gegevens is van de baan.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie overwoog een centrale database met bankgegevens om inzage te krijgen in onder andere naam en adres van rekeninghouders. Het ministerie zou daarmee direct kunnen zoeken, zodat verzoeken niet meer via de bank hoeven te verlopen. "Banken zijn geen verlengstuk van de overheid. Maar we werken wel nauw samen bij criminaliteitsbestrijding", zei een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken hierover tegen NRC Handelsblad.

Onder andere digitale-burgerrechtenbeweging Bits of Freedom en D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw spraken uit dat zo'n databank een risico vormt voor de privacy van rekeninghouders. Gouw verzocht om opheldering bij minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Read more...
 


Page 6 of 12

Main Menu


Online

We have 50 guests online