Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Burgerrechtenorganisaties 'ernstig bezorgd' over antipiraterijverdrag

Veertien Nederlandse burgerrechtenorganisaties drukken in een open brief hun zorgen over het antipiraterijverdrag Acta uit. Ze ageren tegen zowel de inhoud van het verdrag als tegen de onderhandelingen erover, die te gesloten zouden zijn.

De open brief, die naar het ministerie van Economische Zaken is verstuurd, is onder andere door de digitale-burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, de Consumentenbond en het Platform Burgerrechten ondertekend.

"De geheime onderhandelingen over dit verdrag zijn een slecht verhulde poging om via een omweg regels te introduceren die nationale parlementen nooit zouden accepteren", zegt Ot van Daalen van Bits of Freedom tegen Tweakers.net. Van Daalen stelt dat Nederland er alles aan moet doen om 'meer openheid te krijgen en de reikwijdte van het verdrag te beperken'.

Read more...
 

Veel spyware in Android en iPhone apps

Veel applicaties voor Android en iPhone bevatten spyware, zo waarschuwt een beveiligingsbedrijf voor smarthpones. Lookout scande naar eigen zeggen 300.000 applicaties en bracht er bijna 100.000 volledig in kaart. Het bedrijf ontdekte dat in veel gevallen er vertrouwelijke gegevens zonder enige waarschuwing naar derde partijen worden verstuurd. Zo heeft 29% van de Android apps toegang tot de locatie van de gebruiker, terwijl dit bij 33% van de gratis iPhone apps het geval is. Daarnaast blijken gratis applicaties op de iPhone (14%) twee keer zo vaak toegang tot contactgegevens van de gebruiker te hebben dan met Android apps (8%) het geval is.

Read more...
 

VS schoffeert EU met tax op afgeven privédata

Morrend kijkt het Europees Parlement toe hoe het Amerikaanse congres Europese burgers laat betalen voor het verplicht leveren van privédata bij reizen naar de VS. De wensen van de EU zijn genegeerd.

Vanaf 8 september moeten Europeanen 14 dollar betalen om hun eigen reisgegevens in te vullen op het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Deze overdracht van privégegevens voor het Visa Waiver Program is verplicht. De registratie om de Verenigde Staten in te komen, is dan voor twee jaar geldig waarna nieuwe invoering tegen het dan geldende tarief verplicht is.

Last Updated on Wednesday, 11 August 2010 05:14 Read more...
 

Vervolging om nieuwsbericht illustreert probleem censuurknop

Journalist Bert Brussen heeft van het Openbaar Ministerie het verzoek gekregen een nieuwsbericht van zijn blog te verwijderen. Maar kan Bert Brussen zich niet beroepen op de persvrijheid? De affaire illustreert duidelijk het probleem van de censuurknop die Hirsch Ballin laatst lanceerde.

Bert Brussen publiceerde op zijn blog een nieuwsbericht. In dat nieuwsbericht nam hij een tweet op, waarin iemand Wilders met de dood bedreigde. De titel van zijn bericht luidde: “Wilders met de dood bedreigen doe je zo”.

Last Updated on Thursday, 12 August 2010 22:56 Read more...
 

Hoe vrij is het internet eigenlijk?

Volwassenen boeken er hun vakantie of bestellen het nieuwste boek van Dan Brown. Dankzij die vrijheid is het web een bron van creativiteit en economische groei geworden.
Op dit moment genieten gebruikers van het internet nog in grote lijnen van dezelfde mogelijkheden als altijd.

Toch is het maar de vraag of deze speelruimte nog lang zo onbegrensd zal blijven. Overheden en grote bedrijven doen hun best om muren op te bouwen. Daarvoor voeren zij een hele reeks aan argumenten aan, die teruggebracht kunnen worden op twee fundamentele tegenstellingen.

Last Updated on Monday, 09 August 2010 16:56 Read more...
 


Page 11 of 12

Main Menu


Online

We have 9 guests online