Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Burgerrechtenorganisaties 'ernstig bezorgd' over antipiraterijverdrag

User Rating: / 0
PoorBest 

Veertien Nederlandse burgerrechtenorganisaties drukken in een open brief hun zorgen over het antipiraterijverdrag Acta uit. Ze ageren tegen zowel de inhoud van het verdrag als tegen de onderhandelingen erover, die te gesloten zouden zijn.

De open brief, die naar het ministerie van Economische Zaken is verstuurd, is onder andere door de digitale-burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, de Consumentenbond en het Platform Burgerrechten ondertekend.

"De geheime onderhandelingen over dit verdrag zijn een slecht verhulde poging om via een omweg regels te introduceren die nationale parlementen nooit zouden accepteren", zegt Ot van Daalen van Bits of Freedom tegen Tweakers.net. Van Daalen stelt dat Nederland er alles aan moet doen om 'meer openheid te krijgen en de reikwijdte van het verdrag te beperken'.

Volgens de bezorgde organisaties leidt het verdrag, dat is bedoeld om internetpiraterij en de handel in namaakartikelen tegen te gaan, tot 'een inperking van fundamentele rechten'. De briefschrijvers stellen dat het Acta-verdrag gevolgen voor 'het grondrecht op communicatievrijheid en dus voor de democratische rechtsstaat, onze kenniseconomie en de persoonlijke vrijheid van internetgebruikers' heeft.

Uit de onderhandelingsteksten zou namelijk blijken dat de Acta-onderhandelaars tussenpersonen, zoals internetproviders, willen inzetten om schendingen van het auteursrecht tegen te gaan. De organisaties beweren dat zo de neutrale rol van dergelijke tussenpersonen 'verder onder druk' komt te staan. Ook zouden de Acta-onderhandelaars verdergaande schadevergoedingen voor ogen hebben en zou uit een uitgelekte conceptversie van het verdrag blijken dat zelfs het linken naar inbreukmakend materiaal onder auteursrechteninbreuk kan komen te vallen.

De ondertekenaars willen dat het verdrag wordt beperkt tot namaakgoederen en dat passages over handhaving van het auteursrecht 'in de digitale omgeving' worden geschrapt. Ook de onderhandelingen over het verdrag moeten het ontgelden; die zouden 'transparanter' moeten, vinden de burgerrechtenorganisaties. Op dit moment vinden ze voor een groot deel in het geheim plaats, hoewel de onderhandelaars na eerdere kritiek wel conceptdocumenten vrijgaven.

Er is al veel kritiek op het Acta-verdrag en de bijbehorende onderhandelingen geweest, waaronder van Bits of Freedom en de Consumentenbond. Critici vrezen dat het anti-piraterijverdrag voorziet in het afsluiten van downloaders die meerdere keren in de fout gaan, de zogenoemde 'three strikes'-wetgeving. Het demissionaire kabinet heeft echter verzekerd dat het zo ver niet zal komen. Ook hoeft het strafrecht volgens de regering waarschijnlijk niet te worden aangepast.

Stichting Brein, die voor de belangen van auteursrechtenhouders opkomt, is juist blij met het verdrag en pleit voor opname van internetpiraterij. Dat schreef de organisatie vorig jaar in een brief aan de regering. "Volgens ons is de Acta alleen relevant als alle vormen van piraterij opgenomen worden, dus ook die op internet", zei directeur Tim Kuik van de belangenorganisatie destijds tegen Tweakers.net.

 

Main Menu


Online

We have 22 guests online