Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Zestig reacties op consultatie antipiraterijverdrag

User Rating: / 0
PoorBest 

Zestig personen en organisaties hebben de moeite genomen om te reageren op de internetconsultatie over het omstreden antipiraterijverdrag Acta. Onder andere KPN, de NVPI, Bits of Freedom en Philips gaven hun visie op het verdrag.

Het Acta-verdrag is bedoeld om piraterij op het internet en de handel in namaakartikelen aan banden te leggen. In april startte een internetconsultatie, die was bedoeld om feedback op het verdrag te vergaren. Sindsdien zijn in totaal zestig reacties binnengekomen, zo heeft de regering bekendgemaakt. Van die reacties zijn er 38 openbaar.

Zo moet het verdrag volgens Philips ook bescherming voor 'octrooien en modellen' bieden; nu zou het verdrag te veel op auteursrecht en merkenrecht zijn toegespitst. De Nederlandse branche-organisatie voor de entertainmentindustrie, de NVPI, stelt dat het verdrag ervoor moet zorgen dat internetproviders hun 'verantwoordelijkheid' nemen bij auteursrechtinbreuk, naast bescherming voor drm-systemen. Mogelijk doelt de organisatie hiermee op het afsluiten van downloaders.

Een gezamenlijk statement van Europese internetproviders, dat onder de naam van KPN werd ingezonden, pleit er echter voor om isp's niet als 'politiemacht' te laten optreden. Ook de verplichting voor isp's om de gegevens van auteursrechtenschenders direct aan rechthebbenden door te geven, zoals voorgesteld in het verdrag, kan op weinig waardering rekenen. Daarmee zou privacywetgeving worden overtreden.

Andere kritische reacties zijn er onder andere van burgerrechtenorganisaties, waaronder Bits of Freedom, de Consumentenbond en Vrijschrift. Die zeiden al eerder 'ernstig bezorgd' te zijn over het verdrag. Critici vrezen verder dat het verdrag zal verplichten tot het afsluiten van filesharers. Ook is er kritiek op de onderhandelingen over het verdrag, die te gesloten zouden zijn.

 

Main Menu


Online

We have 37 guests online