Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Nieuwe wet moet delen persoonsgegevens overheden tegengaan

User Rating: / 0
PoorBest 

Een nieuw wetsvoorstel moet de verspreiding van gegevens die in de Gemeentelijke Basisadministratie staan tegengaan. Gemeenten mogen volgens de nieuwe wet aan een beperkt aantal instellingen de gegevens doorgeven.

De instellingen aan wie de persoonsgegevens, waaronder volledige naam, adres en geboortedatum, gegeven mogen worden, moeten een 'publiek of bijzonder maatschappelijk belang' dienen. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Ank Bijleveld in antwoorden op vragen van VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert. De nieuwe wet basisregistratie personen, die de wet GBA vervangt, verbiedt de verstrekking van GBA-gegevens aan niet-instanties. Nu is de regel dat gegevens verstrekt mogen worden aan elke rechtspersoon, zolang het maar 'in het belang is van bescherming van de betrokkene of van de rechten en vrijheden van van anderen'.

Het VVD-Kamerlid stelde de vragen, omdat het vermoeden bestond dat bedrijven GBA-gegevens mochten opvragen voor facturatie bij een online bestelling. Op die manier zouden webshops ingevulde persoonsgegevens kunnen controleren. Bijleveld meldt niet of dat inderdaad gebeurt, maar sluit in elk geval uit dat het mag, ook onder de huidige wetgeving. Het opvragen van GBA-gegevens gebeurt gewoonlijk via een centraal computersysteem.

Gemeenten houden in de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens bij van alle inwoners. Die gegevens worden gedeeld met andere overheidsinstanties, om te voorkomen dat mensen overal hun gegevens moeten opgeven. Het is onduidelijk hoeveel mensen toegang hebben tot de privacygevoelige GBA-gegevens.

Last Updated on Saturday, 09 October 2010 12:42  

Main Menu


Online

We have 58 guests online