Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

'Facebook-apps sluisden id's van gebruikers door naar derden'

User Rating: / 0
PoorBest 

Veel applicaties op Facebook, waaronder populaire apps als FarmVille, hebben de id's van Facebook-gebruikers doorgesluisd naar advertentiebedrijven, zo meldt een Amerikaanse krant. Onduidelijk is of dit met opzet is gebeurd.

De Wall Street Journal kwam er na onderzoek achter dat veel populaire Facebook-applicaties, waaronder alle applicaties uit de top 10 van populairste apps, Facebook-id's naar andere bedrijven stuurden. Onder andere FarmVille, het populairste spel op de sociale-netwerksite, zou zich hieraan schuldig hebben gemaakt, zo meldde de krant maandag.

De Facebook-id's, waarmee buitenstaanders overigens alleen openbare informatie kunnen opvragen, werden meegezonden via referers. Het is onduidelijk of de makers van de apps van het 'datalek' op de hoogte waren. Verschillende lekkende applicaties zijn inmiddels geblokkeerd, hoewel FarmVille nog te spelen is.

Het Facebook-id is een voor elke gebruiker uniek nummer. Het is interessant voor advertentiebedrijven, die graag profielen van internetgebruikers samenstellen. Door informatie op basis van surfgedrag te combineren met informatie uit een Facebook-profiel, worden deze profielen betrouwbaarder en gedetailleerder. De vraag is of dit is gebeurd in het geval van de lekkende Facebook-apps; de Wall Street Journal stelt van wel. Verschillende appplicaties van het bedrijf LOLapps, zoals de Family Tree-app, zouden de id's doorsluizen naar Rapleaf, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het samenstellen van profielen van internetgebruikers.

Dat bedrijf zou deze gegevens vervolgens hebben gedeeld met twaalf andere bedrijven, waaronder Invite Media, een advertentieplatform in handen van Google. Ook zou het de Facebook-id's hebben gekoppeld met andere verzamelde informatie over een internetgebruiker. Rapleaf zelf ontkent dit; het zou de gegevens ongevraagd in handen hebben gekregen en inmiddels extra stappen hebben genomen om de user-id's uit de referers te strippen. De bedrijven waarmee de gegevens zouden zijn gedeeld ontkennen op hun beurt iets met de informatie te hebben gedaan.

 

Main Menu


Online

We have 55 guests online