Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Streetview-auto's Google verzamelden wachtwoorden en tekst e-mails

User Rating: / 0
PoorBest 

Streetview-auto's van Google hebben onder meer wachtwoorden en teksten van e-mails opgepikt van wifi-netwerken waar zij langsreden, zo blijkt uit onderzoek van diverse overheden. Google belooft beterschap en gaat zijn privacybeleid verbeteren.

De auto's van Google reden rond om foto's te maken van straten voor de dienst Streetview in Google Maps. Daarbij was het de bedoeling dat mac-adressen en ssid's van wifi-netwerken zouden worden opgeslagen om grove locatiebepaling mogelijk te maken. Door te kijken welke wifi-netwerken in de buurt zijn, kan een schatting gemaakt worden van een locatie van het device.

 

Het was al langer bekend dat de auto's ook ingetype url's en andere brokken informatie opvingen, maar daarbij ging het onder meer ook om wachtwoorden en teksten van e-mails die via het wifi-netwerk werden verzonden, zegt Google in een verklaring. Dat is gebleken uit onderzoeken die diverse overheden zijn gestart naar het verzamelen van informatie via de Streetview-auto's. Veel landen kondigden deze zomer een dergelijk onderzoek aan, waaronder de Nederlandse privacy-toezichthouder CBP. De Streetview-auto's hebben ook in grote delen van Nederland rondgereden.

 

Google biedt zijn verontschuldigingen aan en beweert dat er niets is gedaan met de verzamelde data. "Niemand binnen Google heeft de data in detail geanalyseerd, dus ten tijde van de onderzoeken wisten we zelf niet wat voor data verzameld was." Eerder kwam Google al met de verklaring naar buiten dat het verzamelen van data was gebeurd vanwege een fout bij het schrijven van de software voor de Streetview-auto's. De data zal zo snel mogelijk worden vernietigd, zegt Google.

Het zoekbedrijf heeft besloten om strikter te gaan letten op privacy en beveiliging bij de ontwikkeling van zijn producten en diensten. Daarvoor krijgen onder meer alle medewerkers trainingen en moeten ze een gedragscode ondertekenen. Google staat erom bekend dat het grote hoeveelheden informatie van gebruikers van zijn diensten verzamelt, onder meer om gerichte advertenties te tonen.

Last Updated on Saturday, 23 October 2010 13:28  

Main Menu


Online

We have 54 guests online