Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

'Facebook onthult geaardheid gebruikers via advertenties'

User Rating: / 0
PoorBest 

Facebook onthult informatie over de geaardheid van gebruikers aan adverteerders door advertenties speciaal voor hen te tonen. Dat zou blijken uit een steekproef van onderzoekers. Facebook ontkent de aantijging.

Tijdens het experiment werd een aantal accounts aangemaakt met dezelfde profielinformatie, waarbij alleen de geaardheid verschilde. Het bleek dat homoseksuele Facebook-gebruikers andere advertenties te zien krijgen, staat in de paper, die is geschreven door een onderzoeker van Microsoft Research India en een Duitse onderzoeker van het Max Planck-instituut. Omdat de advertenties niet duidelijk gericht waren op homoseksuelen, zou klikken op de advertentie duidelijk maken aan de adverteerder dat de desbetreffende Facebook-gebruiker in zijn profiel heeft ingevuld dat hij homoseksueel is.

Facebook toont gerichte advertenties op basis van profielinformatie die niet publiekelijk zichtbaar is. De netwerksite ontkent tegenover ITWorld echter de aantijging door te stellen dat Facebook geen informatie aan adverteerders geeft, die hen identificeerbaar maakt. Bovendien zou de informatie niet gelinkt worden aan acties die uitgevoerd worden op de website van de adverteerder: wanneer een homoseksuele Facebook-gebruiker via een advertentie op een site komt, waar hij wat bestelt, zou de adverteerder niet registreren dat hij van een advertentie kwam die aan homoseksuele Facebook-gebruikers wordt getoond.

Volgens de onderzoekers is er sprake van een privacy-probleem, omdat de advertenties niet duidelijk gericht zijn op een bepaalde doelgroep. Het is onduidelijk of er ook met andere gevoelige profielinformatie wordt gewerkt om gerichte advertenties te tonen en wat er met die gegevens gebeurt. De grootte van de steekproef van de onderzoekers laat echter ruimte voor twijfel: er is gewerkt met slechts zes Facebook-profielen, waarvan een werd ingevuld als homoseksuele man.

 

Main Menu


Online

We have 29 guests online