Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Overheid schrapt plannen voor 'zoekmachine' bankgegevens

User Rating: / 0
PoorBest 

De overheid heeft de plannen voor een centrale databank waarin bankgegevens zouden worden opgeslagen geschrapt. Ook het onderzoek naar de haalbaarheid van zo'n databank voor het zoeken in de gegevens is van de baan.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie overwoog een centrale database met bankgegevens om inzage te krijgen in onder andere naam en adres van rekeninghouders. Het ministerie zou daarmee direct kunnen zoeken, zodat verzoeken niet meer via de bank hoeven te verlopen. "Banken zijn geen verlengstuk van de overheid. Maar we werken wel nauw samen bij criminaliteitsbestrijding", zei een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken hierover tegen NRC Handelsblad.

Onder andere digitale-burgerrechtenbeweging Bits of Freedom en D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw spraken uit dat zo'n databank een risico vormt voor de privacy van rekeninghouders. Gouw verzocht om opheldering bij minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Het ministerie beweert na een aanvankelijke bevestiging van de plannen dat het idee naar de prullenmand is verwezen. Het zou alleen ambtelijk zijn verkend en 'dat heeft niet geleid tot een grondig onderzoek naar de wenselijkheid en toepasbaarheid' van de databank, verklaart een woordvoerder tegen De Pers.

 

Main Menu


Online

We have 26 guests online