Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Europees Parlement geeft Acta-verdrag steun in de rug

User Rating: / 0
PoorBest 

Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin het zijn waardering uitspreekt over de onderhandelingen voor het antipiraterijverdrag Acta. Een kritische resolutie van De Groenen en de Liberalen haalde het niet.

In de resolutie, die woensdagmiddag werd aangenomen, laat het Europees Parlement weten de Europese Commissie te steunen in de onderhandelingen over het verdrag. Volgens de resolutie kan het Acta-verdrag helpen de handel in namaakartikelen en piraterij op het internet tegen te gaan. Onder andere de Europese Unie, de Verenigde Staten en Japan nemen deel in het verdrag. Binnenkort moet het Europees Parlement waarschijnlijk beslissen of het verdrag mag worden geratificeerd.

Het verdrag en de onderhandelingen erover zijn omstreden, onder meer omdat er achter gesloten deuren werd onderhandeld en er werd gevreesd voor 'three strikes'-wetgeving, waarbij internetters worden afgesloten na een aantal keren auteursrechtelijk materiaal uit illegale bron te hebben gedownload. Dergelijke wetgeving is onder andere in Frankrijk actief, maar de Europese Commissie zou hebben toegezegd dat het verdrag daartoe niet verplicht.

De resolutie werd door twee conservatieve allianties ingediend. Het parlement vraagt de Europese Commissie daarin om bevestiging dat implementatie van het verdrag geen gevolgen zal hebben voor fundamentele burgerrechten. Een veel meer kritische resolutie, opgesteld door onder andere de groene en liberale fracties, haalde het niet. De Franse burgerrechtenorganisatie La Quadrature du Net reageert teleurgesteld; de aangenomen resolutie zou de mogelijke impact van het Acta-verdrag op het internet, privacy en de vrijheid van meningsuiting niet voldoende bekritiseren.

 

Main Menu


Online

We have 38 guests online