Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Politie VS slaat toch beelden bodyscanners op

User Rating: / 0
PoorBest 
AMSTERDAM - Een aantal Amerikaanse politie-instanties is in opspraak geraakt omdat is gebleken dat scans die met een bodyscanner gemaakt werden, zijn opgeslagen. De instanties hadden beloofd dat niet te doen.

Vanaf de introductie van de bodyscanner, wordt er al geprotesteerd tegen het systeem. Het zou te privacygevoelig zijn, zowel door wat er op te zien is (het apparaat kijkt door kleding heen), als door de vermeende opslag van de scans die met het apparaat worden gemaakt. Het verweer van de betrokken instanties (beveiligingsbedrijven en luchthavens bijvoorbeeld) was juist altijd dat de beelden direct gewist worden als blijkt dat de gescande persoon geen verboden voorwerpen op zijn of haar lichaam draagt.

 

Maar de Amerikaanse Federal Marshals service heeft nu toegegeven dat de scans wel degelijk bewaard werden, schrijft Webwereld. Beelden van 35 duizend bezoekers aan een rechtbank in Orlando werden bewaard. En het incident lijkt niet op zichzelf te staan. Ook bij een rechtbank in Washington DC werden scans bewaard.

 

Rechtszaak

The Electronic Privacy Information Center, een privacybelangenorganisatie, heeft een rechtszaak aangespannen om ervoor te zorgen dat de bodyscan niet meer gebruikt wordt. De organisatie Transportation Security Administration (TSA) die verantwoordelijk is voor de scanners, eiste juist dat de apparaten de mogelijkheid hadden beelden te bewaren en te versturen. TSA verzekerde wel dat die mogelijkheid alleen gebruikt wordt voor opleidings- en testdoeleinden.

Schiphol laat in een reactie op nu.nl weten dat op de luchthaven in elk geval geen beelden worden bewaard. Schiphol heeft zestig bodyscanners aangeschaft na de mislukte aanslag van een Nigeriaan om een vliegtuig op te blazen op Tweede Kersdag 2009.

 

Main Menu


Online

We have 35 guests online