Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Medisch dossier MCA op straat

User Rating: / 0
PoorBest 
Het blijkt kinderlijk eenvoudig om bij het Medisch Centrum Alkmaar medische gegevens van willekeurige personen op te vragen, zonder dat de betrokkenen daar zelf toestemming voor geven. Slechts een telefoontje is voldoende om uiterst vertrouwelijke patiënteninformatie toegestuurd te krijgen.

Zo is De Telegraaf in het bezit gekomen van een cd met alle foto's van een MRI-onderzoek dat AZ-doelman Joey Didulica onlangs onderging in het MCA. De cd werd een week geleden opgestuurd naar een onafhankelijk onderzoeksjournalist die zich voordeed als de fysiotherapeut van de geblesseerde doelman. "Mij werd alleen naar de naam en de geboortedatum van de patiënt gevraagd. Een paar dagen later lag de cd keurig op de deurmat."

Het ziekenhuis is met stomheid geslagen. "We doen er alles aan om te zorgen dat met de grootste zorgvuldigheid met patiëntengegevens wordt omgegaan. Onze medewerkers worden hier voortdurend op getraind. Zonder toestemming van de patiënt worden dit soort gegevens nooit verstrekt. We gaan dit tot de bodem uitzoeken", aldus hoofd communicatie Tom van Haren. "Een patiënt moet erop kunnen vertrouwen dat deze gegevens niet openbaar worden gemaakt."

Voor het verstrekken van medische gegevens zegt het ziekenhuis normaliter strenge procedures te hanteren. Alleen behandelaars die bij het ziekenhuis bekend zijn, kunnen volgens het MCA via het digitale netwerk informatie opvragen en toegestuurd krijgen. Betreft het een incidentele aanvraag dan moet de aanvrager aantonen dat hij schriftelijk toestemming heeft van de patiënt en moet hij zich identificeren. Het Ministerie van Volksgezondheid en Welzijn en Sport vindt dat de informatie nooit had mogen worden verstuurd door het ziekenhuis.

AZ liet gistermiddag weten het voorval te betreuren. "Het is verder een zaak van het ziekenhuis. Onze technisch directeur en clubarts zullen in ieder geval met het MCA contact opnemen", aldus de woordvoerder van de Alkmaarse voetbalclub.

 

Main Menu


Online

We have 60 guests online