Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Rechter VS: huiszoekingsbevel noodzakelijk voor inzien e-mail

User Rating: / 0
PoorBest 

Een Amerikaanse rechtbank heeft geoordeeld dat de overheid niet zomaar e-mails van verdachten kan opvragen zonder eerst een huiszoekingsbevel te bemachtigen. Dit zou volgens de rechter ingaan tegen het vierde amendement op de grondwet.

Het vierde amendement op de Amerikaanse grondwet stelt dat de overheid geen huizen en gegevens van burgers mag onderzoeken zonder geldige aanleiding en gerechtelijk bevel. Op grond van dit amendement mag de overheid ook geen post lezen of telefoons aftappen voordat een rechter daarvoor toestemming heeft gegeven. Een rechtbank in Ohio heeft nu geoordeeld dat diezelfde beschermingen ook voor e-mails gelden. Dit is niet de eerste keer dat een rechtbank een dergelijke uitspraak heeft gedaan. In 2006 werd eenzelfde conclusie bereikt, maar toen werd de zaak op procedurele gronden ongeldig verklaard.

Volgens de rechter zijn de gelijkenissen tussen traditionele en elektronische vormen van communicatie zo groot dat het onlogisch zou zijn om de bescherming die het vierde amendement biedt niet voor beide te laten gelden. Het is niet duidelijk welke gevolgen de uitspraak in de praktijk zal hebben, aangezien hij in strijd is met de Stored Communications Act, die het in bepaalde gevallen wel toelaat dat de overheid zonder gerechtelijke toestemming e-mails opvraagt. De Electronic Frontier Foundation, een non-profit-organisatie die zich inzet voor digitale burgerrechten, hoopt dat de regering na deze uitspraak zal openstaan voor aanpassing van die wet.

 

Nederland

Het briefgeheim geldt niet voor e-mail. Internetproviders hebben wel een geheimhoudingsplicht voor mail van en naar hun klanten. En de schrijver van een e-mail kan via zijn auteursrecht optreden tegen ongewenste publicatie.

Voor papieren post bestaat sinds de negentiende eeuw het grondwettelijk briefgeheim. Dit betekent dat de overheid niet zomaar de post van haar burgers mag inzien of onderscheppen. Alleen op grond van wettelijke uitzonderingen (bijvoorbeeld een huiszoekingsbevel of een sterk vermoeden dat er een bom in de brief zit) mag een bepaalde brief worden geopend door een opsporingsdienst.

Tegenwoordig wordt er steeds meer met elektronische post (e-mail) gecommuniceerd. Het briefgeheim voor papieren post is geregeld in de Grondwet. Dit geldt niet voor e-mail. Voor het afluisteren van elektronische communicatie zijn wel aparte regels in het Wetboek van Strafrecht opgenomen, als onderdeel van de wetten over computercriminaliteit.
 

Main Menu


Online

We have 6 guests online