Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

'Zorg om gezondheid verdachte lek WikiLeaks'

User Rating: / 0
PoorBest 

WASHINGTON -  Het gaat niet goed met Bradley Manning, de informatie-analist van het Amerikaanse leger die al zeven maanden gevangen zit op verdenking van het doorspelen van geheime documenten aan Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Dat heeft de Britse krant The Guardian vrijdag gemeld.

„In de afgelopen weken heb ik een gestage achteruitgang van zijn mentale en fysieke gezondheid waargenomen”, zei David House, een computerspecialist uit Boston en een vriend van Manning, in een gesprek met een verslaggever van The Guardian. House brengt om de twee weken bezoeken aan Manning, die sinds eind juli vastzit in de marinebasis Quantico in de staat Virginia.

Manning die vrijdag zijn 23e verjaardag viert, verblijft in een isoleercel. Dat zou beter zijn voor zijn veiligheid, aangezien hij zelfmoordneigingen zou hebben. House stelt dat in feite sprake is van een strafmaatregel tegen Manning, aangezien al geruime tijd vaststaat dat van suïcidale neigingen geen sprake is.

De gevangene zou het in zijn cel moeten stellen zonder een kussen en dekens. Ook zou hij geen gelegenheid krijgen om te sporten en mag hij geen nieuwsuitzendingen volgen via de televisie.

Manning werd in mei opgepakt, nadat WikiLeaks een video had verspreid waarop te zien was hoe Amerikaanse militairen vanuit een gevechtshelikopter burgers en medewerkers van het persbureau Reuters doodschoten in Irak. Zeker twaalf mensen vonden de dood. De autoriteiten in de VS vermoeden dat Manning tienduizenden documenten heeft doorgespeeld aan WikiLeaks.

Volgens House durven veel familieleden en vrienden van Manning niet te praten met de media omdat ze bang zijn voor de Amerikaanse autoriteiten. Die zouden niet terugdeinzen voor dreigementen en andere vormen van overlast.

Naar verluidt hangt Manning een gevangenisstraf van maximaal 52 jaar boven het hoofd, als een militaire rechtbank hem veroordeelt.

Last Updated on Friday, 17 December 2010 17:17  

Main Menu


Online

We have 63 guests online