Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mozilla wil privacy beschermen met iconen voor websites

User Rating: / 0
PoorBest 

Mozilla heeft een set iconen onthuld die websites zouden kunnen gebruiken om hun privacybeleid te verduidelijken. Zo zouden de iconen moeten aangeven waarvoor persoonsgegevens worden gebruikt en hoe lang ze worden bewaard.

De iconen, die nog niet definitief zijn, worden op het weblog van interface-ontwikkelaar Aza Raskin van Mozilla onthuld. Websites zouden de iconen moeten gebruiken om hun privacybeleid, dat nu vaak in ingewikkelde, juridische documenten wordt beschreven, te verduidelijken. Zo kunnen websites hun gebruikers bijvoorbeeld garanderen dat ze nooit persoonsgegevens, zoals ip-adressen, locatiegegevens of e-mailadressen, aan adverteerders doorspelen.

Mozilla heeft vijf verschillende soorten iconen ontwikkeld, elk met een variant met een positieve connotatie en een variant met een negatieve. Zo garandeert een van de iconen dat persoonsgegevens alleen worden gebruikt voor het doel waarvoor ze zijn verzameld, terwijl zijn rood omlijnde, 'negatieve' tegenhanger aangeeft dat dat niet zeker is. Ook is er een icoon dat aangeeft hoe lang een website persoonsgegevens bewaart en geeft een icoon aan of gebruikersinformatie wordt verhandeld.

Raskin geeft toe dat het gevaar bestaat dat websites alleen de 'positieve' iconen zullen gebruiken, en de iconen die hun privacyregels in een kwaad daglicht stellen, niet zullen plaatsen. Hij geeft echter ook aan dat de iconen zouden kunnen worden uitgelezen door Firefox, dat een waarschuwing kan geven wanneer bepaalde iconen ontbreken. Mozilla heeft nog niet besloten of deze functionaliteit in de browser wordt opgenomen.

Privacy-iconen van Firefox

Last Updated on Saturday, 25 December 2010 09:53  

Main Menu


Online

We have 4 guests online