Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Iedere automobilist is verdacht

User Rating: / 1
PoorBest 
DEN HAAG -  Auto's die bij automatische cameracontroles worden geregistreerd, blijven voortaan nog wekenlang in het vizier van de politie. De kentekengegevens mogen worden opgeslagen, zodat ze gebruikt kunnen worden voor opsporingsonderzoek.

Dat staat in een conceptwetsvoorstel van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) dat vandaag ter inzage komt. De VVD-bewindsman verwacht met de nieuwe 'databank' de pakkans van criminelen te kunnen vergroten.

 

Naast het kenteken en een foto met de kleur en het merk van het voertuig, worden ook gegevens over de datum, het tijdstip en de locatie van de auto vier weken lang bewaard. Dit zou de politie aanknopingspunten kunnen geven als het voertuig later gebruikt blijkt te zijn bij een misdrijf.

 

De politie maakt al sinds 2004 gebruik van automatische nummerplaatherkenning. Sommige politieregio's besloten de gegevens op te slaan, wat leidde tot forse kritiek van het College Bescherming Persoonsgegevens. Volgens het CBP was dat inbreuk op de persoonlijke levenssfeer en werd de opslag vorig jaar beëindigd. Opstelten past de wet aan om het mogelijk te maken.

Last Updated on Tuesday, 11 January 2011 06:41  

Main Menu


Online

We have 53 guests online