Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Recherche spioneert via mobieltje (Update)

User Rating: / 0
PoorBest 

De Nederlandse autoriteiten zouden sms'jes die ontvangers niet kunnen zien inzetten om de locatie van hun telefoon in realtime te achterhalen. Ook microfoon en camera kunnen worden aangezet, maar of dit wordt toegepast is onduidelijk.

De Telegraaf heeft inzage gehad in het 'Achilles-dossier' van de nationale recherche, waarin staat dat zogeheten stealth-sms'jes zijn gebruikt om twaalf Somaliërs te traceren. De twaalf werden afgelopen kerst op zeven verschillende locaties gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van terreuraanslagen. De locaties zouden van seconde tot seconde doorgeseind zijn.

Het opsporen van mobieltjes kan op twee manieren: via zogenoemde driehoeksmeting en via gps. Zendmasten meten het signaal van ingeschakelde mobieltjes; door de waargenomen sterkte van de signalen van verschillende masten met elkaar te vergelijken is de locatie te bepalen. Gps werkt uiteraard alleen als de telefoon hiervoor ondersteuning heeft en aangezien gps alleen ontvangt, moeten de locatiegegevens op een andere wijze worden verkregen, waarvoor meestal software op de betreffende telefoon geïnstalleerd moet worden.

Onbekend is of de betreffende software op de achtergrond kan worden geïnstalleerd, en hoe dit dan verloopt. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de recherche toegang heeft gehad tot de toestellen van de verdachten. Op het internet zijn talloze commerciële pakketten verkrijgbaar die onder andere deze functionaliteit claimen te bieden, al is niet duidelijk in hoeverre deze software werkt en in veel gevallen lijk het om scams te gaan.

Mogelijk gebruikte de politie de silent sms'jes alleen om het bestaan van de toestellen te controleren om de locatie vervolgens via de driehoeksmeting van de zendmasten af te leiden.

De twee advocaten van tien van de Somaliërs willen opheldering en stellen dat de ingezette middelen veel te ver gaan. Hoogleraar strafrecht Ybo Buruma is echter van mening dat de politie geen speciale bevoegdheden nodig heeft om locaties via sms'jes te achterhalen. Overigens wordt aangenomen dat de Nederlandse inlichtingendiensten de verschillende lokalisatiemogelijkheden al inzetten bij hun werk.

 

Last Updated on Friday, 04 February 2011 18:51  

Main Menu


Online

We have 13 guests online