Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Overheid vraagt 2,6 miljoen keer om data isp- en telcoklanten

User Rating: / 0
PoorBest 

Overheidsinstellingen hebben in 2010 in totaal 2,6 miljoen keer informatie over klanten van telecom- en internetproviders opgevraagd. In 2009 was dat nog 2,9 miljoen keer. Het aantal opvragingen door de veiligheidsdiensten is onbekend.

Uit onlangs gepubliceerde documenten blijkt hoe vaak overheidsdiensten als recherche, politie en FIOD in 2010 gegevens van internet- en telecomgebruikers hebben opgevraagd. De internet- en telecombedrijven leveren die gegevens één keer per dag aan voor opname in een centrale database.

In 2010 hebben de inlichtingen- en opsporingsdiensten in totaal 2,6 miljoen keer gegevens opgevraagd, blijkt uit de statistieken. In 93 procent van de gevallen kon aan een verzoek worden voldaan; 180.000 keer kon informatie niet worden gevonden. Er waren in totaal 3,8 miljoen antwoorden, meer dan het aantal verzoeken, omdat op een vraag vaak meer dan één resultaat wordt gevonden. Veel mensen hebben immers zowel een internet- als een telefonieabonnement.

Voor het eerst in het bestaan van de database is het aantal bevragingen afgenomen, schrijft onderzoeker Rejo Zenger. In 2009 werd nog 2,9 miljoen keer om informatie gevraagd; in 2004 kwam het aantal bevragingen nog niet boven de 1 miljoen uit. De politie in de regio Amsterdam-Amstelland was met circa 430.000 bevragingen de meest enthousiaste gebruiker van de database.

De gegevens worden opgevraagd bij de Justitiële Informatiedienst. Deze dienst beheert de database die tot voor kort bekendstond als het CIOT. De statistieken zijn niet compleet; het is niet bekend hoe vaak de inlichtingendiensten AIVD en MIVD gegevens hebben opgevraagd.

 

Main Menu


Online

We have 11 guests online