Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Amerikanen krijgen weer inzage in Europees betalingsverkeer

User Rating: / 3
PoorBest 

Amerikaanse opsporingsdiensten hebben vanaf zondag (01-08-2010) weer toegang gekregen tot de Swift-databanken waarin de gegevens over het Europese bankverkeer staan opgeslagen. De VS zegt de data nodig te hebben om terrorisme te bestrijden.

Het Europees Parlement stemde in juli in met een verdrag voor het uitwisselen van bankgegevens met de VS, nadat een eerder verdrag nog was verworpen vanwege privacykwesties. De Amerikanen krijgen vanaf 1 augustus onder andere toegang tot de namen en saldi van rekeninghouders, rekeningnummers, overschrijvingen en de eventuele opmerkingen die bij overschrijvingen worden geplaatst. De VS zou met name geïnteresseerd zijn in overschrijvingen die naar Azië en Afrika worden gedaan, omdat er transacties tussen kunnen zitten die bestemd zijn voor terreurverdachten, zo schrijft De Volkskrant.

Omdat de systemen van Swift, het bedrijf dat de banktransacties van 8.000 financiële instellingen in de EU afhandelt, niet in staat zouden zijn om overschrijvingen van een persoon uit de databases te filteren, krijgen de Amerikanen grote databestanden aangeleverd. Wel zal Europol elke aanvraag vanuit de VS moeten goedkeuren en een in Washington zetelende EU-medewerker zou naderhand moeten controleren of de Amerikanen de data niet gebruiken voor spionagedoeleinden naar met name bedrijven.

Het akkoord voor het uitwisselen van betalingsgegevens met de VS heeft een looptijd van vijf jaar en kan verlengd worden. De Europese Unie heeft inmiddels plannen opgesteld om zelf een systeem te bouwen dat kan zoeken naar verdachte transacties in het Swift-systeem.

 

Main Menu


Online

We have 32 guests online