Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Privacy First niet-ontvankelijk in vingerafdrukzaak

User Rating: / 0
PoorBest 

Privacy First heeft niet gewonnen in een rechtszaak tegen de overheid. De stichting ageerde tegen de paspoortwet, die bepaalt dat vingerafdrukken moeten worden opgeslagen. Volgens de rechter is de stichting niet-ontvankelijk.

Dat meldt de organisatie. Volgens de rechter zijn Privacy First en 21 medeklagers niet-ontvankelijk, wat betekent dat er geen juridische grond is voor de rechtszaak.

In april dagvaardden de stichting en de 21 anonieme mede-eisers de Staat. De klagers wilden dat de paspoortwet werd herzien. Die wet heeft tot gevolg dat aanvragers van een paspoort vingerafdrukken moeten afstaan en dat deze worden opgeslagen in een database. De volledige uitspraak in de zaak wordt later vandaag gepubliceerd.

Omdat de eisers niet-ontvankelijk zijn verklaard, heeft de rechter geen inhoudelijk oordeel over de zaak kunnen geven. Of de paspoortwet door de juridische beugel kan, is dus nog niet zeker. Dinsdag kondigde de Europese Commissie een onderzoek aan naar de opslag van vingerafdrukken in Nederland. De Commissie valt over het mogelijke gebruik van de Nederlandse vingerafdrukken voor opsporing, terwijl opslag enkel voor identificatie zou zijn bedoeld.

Er loopt nog een rechtszaak over de paspoortwet; een Nederlandse burger klaagde de overheid aan over het verplicht afstaan van vingerafdrukken. Uitspraak in die zaak wordt halverwege deze maand verwacht.

 

Main Menu


Online

We have 14 guests online