Webjunkie.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Veel spyware in Android en iPhone apps

User Rating: / 0
PoorBest 

Veel applicaties voor Android en iPhone bevatten spyware, zo waarschuwt een beveiligingsbedrijf voor smarthpones. Lookout scande naar eigen zeggen 300.000 applicaties en bracht er bijna 100.000 volledig in kaart. Het bedrijf ontdekte dat in veel gevallen er vertrouwelijke gegevens zonder enige waarschuwing naar derde partijen worden verstuurd. Zo heeft 29% van de Android apps toegang tot de locatie van de gebruiker, terwijl dit bij 33% van de gratis iPhone apps het geval is. Daarnaast blijken gratis applicaties op de iPhone (14%) twee keer zo vaak toegang tot contactgegevens van de gebruiker te hebben dan met Android apps (8%) het geval is.

"De mogelijkheid voor applicaties om eenvoudig toegang tot persoonlijke gegevens te krijgen heeft allerlei mogelijkheden voor mobiele applicaties geopend, maar legt ook een grotere verantwoordelijkheid op zowel ontwikkelaars als gebruikers", zo stelt de mobiele beveiliger.

Spyware
Verder bleek dat een groot gedeelte van de applicaties third-party code bevat, die dingen met gevoelige gegevens kan doen zonder dat dit voor gebruikers en ontwikkelaars duidelijk is. De code is vooral bedoeld voor adverteren en analytics. Bij 47% van de Adroid apps werd deze third-party code aangetroffen, terwijl dit bij de iPhone 23% bedroeg. "Code van derden is lastig te updaten en vormt een potentieel cross-platform lek."

"Om eerlijk te zijn noemt Lookout het geen spyware, maar in feite is dat het wel", zegt Randy Abrams van anti-virusbedrijf ESET. "Er zit een behoorlijk verschil tussen iPhone en Android systemen. Apple wil gebruikers laten geloven dat ze in de Apple store alleen veilige applicaties toestaan, terwijl Android op Google vertrouwt om software te verwijderen. Hoe het ook zij, de white-listing van Apple toont de vermoeidheid van een niet schaalbaar systeem en Android was vanaf het begin al prijsschieten."

 

Main Menu


Online

We have 23 guests online